6 d'abril de 2024 - Vilaplana

 

Aquesta caminada de resistència és tot un repte: vol emular l’esperit de sacrifici, la força i la determinació dels antics almogàvers: els guerrers catalans que van batallar i conquerir mig mar Mediterrani durant l’Edat Mitjana. Només uns pocs escollits han estat capaços d’aconseguir gestes similars. L’Almogàver Muntanyes de Prades ofereix l’oportunitat d’experimentar les sensacions i les vivències que representa el gran repte de completar el recorregut.

Mas de la Barba
Prades
Camí de l'Abellera - Prades
La Foradada de Prades
almogàver_CANVIS FINALS-20

Llistat de persones que han completat sencera la XIII Almogàver

Llibre especial que recull el recorregut de la XIII Almogàver a través de textos i fotografies

El track és orientatiu. En tot moment s'ha de seguir la senyalització per cintes que posa l'organització.

 

 

Descripció del recorregut

Enguany l’Almogàver serà una Caminada totalment nova. Conservem la sortida i arribada des de Vilaplana però tota la resta canvia. Fem l’Almogàver en sentit horari, o sigui en el sentit contrari al què fèiem els darrers anys. A més hem incorporat algun petit canvi que segur serà del vostre gust, més paisatge, més senders, ombres i aigua i colors ben diferents.

Sortirem de Vilaplana i pugem a La Mussara per Les Tosques, una arrencada pels conreus d’avellaner i oliveres, remuntant les aigües de Les Tosques i arribant al Cingle i al poble de La Mussara, passant pel Refugi on hi haurà el 1r control i avituallament. Una sortida potent on farem els primers 600m de desnivell positiu.

Des de La Mussara enfilarem cap al Pla de l’Agustenc on prendrem el GR7 direcció Arbolí. Baixant en direcció cap al Mas dels Frares arribarem als Gorgs de La Febró. Des del Gorg remuntarem sender amunt fins a La Febró combinant sender i pista amb pujades i baixades. Arribats al poble de La Febró tindrem un 2n avituallament i control abans de remuntar el PR C6 en direcció a Prades passant per la Font del Cap del Pla i el Perelloner.

Després d’un 3r avituallament i control a Prades emprendrem camí cap a l’ermita de l’Abellera des d’on iniciarem la baixada a Capafonts passant per la Font de l’Abellera i seguint un bosc preciós i frondós de roures. Aquest camí ja el vam recuperar l’any passat per primera vegada però ara el farem de baixada cap a Capafonts on hi haurà el 4t control i avituallament.

Des de Capafonts seguirem el curs del riu Brugent fins arribar a Farena on hi haurà el 5è control i avituallament. Creuarem el poble i enfilarem el PR C20 direcció Mont-ral. El sender és preciós, ombrívol i ben fressat amb parts empedrades que ens parlen de l’antiguitat d’aquest camí. Passant pel Mas d’en Verd hi ha una alzina centenària. I arribats a Mont-ral per aquest sender inèdit a l’Almogàver, on hi haurà el 6è control i avituallament, baixarem cap al camp de futbol des d’on agafarem el sender “Outlander”, que ha recuperat l’Ajuntament de Mont-ral amb la nostra col·laboració, que ens baixarà cap a Les Fonts del Glorieta tot passant pel Mas de Paisan i les restes d’una conducció d’aigua per una central hidroelèctrica. Uns altres quilòmetres inèdits a l’Almogàver.

Travessarem el riu Glorieta per remuntar el Grau de Malpàs passant pel Mas d’en Joan Bo. Aquesta part amb uns quants quilòmetres a les cames comença a endurir el recorregut. I seguim remuntant per pujar a la Serra del Pou que recorrem quasi completament fins arribar al Grau de l’Estelada. Baixarem aquest preciós grau curt però intens fins arribar a l’Albiol on trobarem el 7è avituallament i control.

Des de l’Albiol enfilarem un tros del GR 65.5, Camí de Sant Jaume, per trencar i enfilar per un camí que ens conduirà ràpidament a enllaçar amb el GR 172. Allí iniciarem el descens a Vilaplana passant pel Grau dels Patacons i la Font del Roure, gran llocs o indrets emblemàtics de la Serra de La Mussara. Hem variat aquesta part del Track que inicialment passava per la Font Major i el Grau de les Marrades per contribuir a la pacificació d’aquest entorn natural on hi està fent niu una parella d’àguiles Cuabarrades. Per tant hem allunyat tant com hem pogut el pas per fer el descens  a Vilaplana respectant la nidificació d’aquesta espècie protegida. A l’alçada de l’ermita de La Immaculada-Mas d’Anguera recuperem el track original per fer els darrers quilòmetres fins arribar a Vilaplana.

Haurem passat per 3 rius de les muntanyes de Prades: el Siurana, el Brugent i el Glorieta. Haurem passat per boscos de pi roig, per conreus d’avellaners i per rouredes, i boixos, i vinyes. Un conjunt de paisatges harmoniosos que només pot fer més bells la llum del dia: de la sortida del sol al capvespre.

Ruta circular des de Vilaplana passant per:

- Salt de les Tosques (3.4 km), Refugi de la Mussara (5.5 km), Coll del Pla de l'Agustenc (7.6 km), Mas dels Frares (11.5 km), El Gorguet (13.0 km), Mas en ruïnes (14.4 km), Tosca dels Escanals (16.1 km), Esglesia La Febró (17.5 km), Font del Cap del Pla (20.5 km), Ermita de Sant Antoni (23.1 km), Ermita de l'Abellera (24.5 km), Salt de Nulles (26.3 km), Església de Santa Maria (27.7 km), Pont Vell (28.9 km), Toll de la Manugra (30.0 km), Església de Sant Andreu de Farena (34.6 km), Mas d'en Verd (37.5 km), Font Mont Ral (39.8 km), Mas d'Estiu del Mas de Paisan (41.5 km), Mas de Joan Bo (42.8 km), l’Albiol GR 65.5 (47,5 km), Grau del Patacó GR 172, Font del Roure (50,9 km) Ermita de la Immaculada del Mas d'Anguera (54.6 km), Vilaplana (56,96 km)

Gràfic

Gràfic track

Detall dels controls i els avituallaments

ESMORZAR - CONTROL 0 VILAPLANA obertura a les 6:00 – sortida 7:00

- Salt de les Tosques (3.4 km)

- Refugi de la Mussara (5.5 km)

 

CONTROL I AVITUALLAMENT 1: LA MUSSARA (Refugi) obertura a les 7:30 – tancament a les 9:00

- Coll del Pla de l'Agustenc (7.6 km)

- Mas dels Frares (11.5 km)

 

AVITUALLAMENT LÍQUID

- El Gorguet (13.0 km)

- Mas en ruïnes (14.4 km)

- Tosca dels Escanals (16.1 km)

- Esglesia La Febró (17.5 km)

 

CONTROL I AVITUALLAMENT 2: LA FEBRÓ obertura a les 9:00 – tancament a les 12:00

- Font del Cap del Pla (20.5 km)

 

CONTROL I AVITUALLAMENT 3: PRADES (ermita de l’Abellera) obertura a les 9:30 – tancament a les 13:30

- Ermita de Sant Antoni (23.1 km)

- Ermita de l'Abellera (24.5 km)

- Salt de Nulles (26.3 km)

- Església de Santa Maria (27.7 km)

 

CONTROL I AVITUALLAMENT 4: CAPAFONTS obertura a les 9:45 – tancament a les 15:00

- Pont Vell (28.9 km)

- Toll de la Manugra (30.0 km)

- Plaça Major de Farena (34.6 km)

 

CONTROL I AVITUALLAMENT 5: FARENA obertura a les 10:00 – tancament a les 16:30

- Mas d'en Verd (37.5 km)

- Font Mont Ral (39.8 km)

 

CONTROL I AVITUALLAMENT 6: MONT-RAL obertura a les 10:30 – tancament a les 18:15

- Mas d'Estiu del Mas de Paisan (41.5 km)

- Mas de Joan Bo (42.8 km)

 

CONTROL I AVITUALLAMENT 7: L’ALBIOL obertura a les 11:00 – tancament a les 20:15

 

CONTROL I AVITUALLAMENT FINAL: VILAPLANA obertura a les 12:30 – tancament a les 22:00

 

DESCARREGA'T AQUÍ EN PDF AQUEST QUADRE D'AVITUALLAMENTS

Amb el suport de:

Amb el suport de:

DIPTA_H_col
Escut_de_Vilaplana.svg

Ajuntament de Vilaplana

Informació d'interès

Organització

En concordança amb la filosofia que caracteritza l'AAMP, el recorregut de l'Almogàver Muntanyes de Prades vol donar a conèixer les raconades més desconegudes i espectaculars de les Muntanyes de Prades, dins de les limitacions de distàncies i desnivells que implica el Circuït Català de Caminades de Resistència. Així­, com podeu veure al plànol general d'ubicació del recorregut, els participants passeu també per bona part dels nuclis habitats de l'interior de les Muntanyes de Prades i per les seves tres valls (Brugent, Glorieta i Siurana), per la qual cosa resulta un recorregut de descoberta integral d'aquest territori. Un recorregut, al mateix temps exigent i tècnic, que farà gaudir els participants amants de la muntanya.

La XIII Almogàver Muntanyes de Prades de 2024, que es farà 6 d'abril de 2024, és una prova no competitiva de resistència per camins de muntanya amb un temps limitat de 15 h. El recorregut és de 56,85 km senyalitzats i 4.638m de desnivell acumulat, que transcorre íntegrament per les Muntanyes de Prades amb sortida i arribada a la vila de Vilaplana.

És una prova puntuable per al Circuït Català de Caminades de Resistència 2024, en què s’estableix una puntuació individual.

Inscripció

La inscripcions estan obertres a través de la web de la FEEC, Inscripció aquí.

El termini d'inscripció es tancarà el 3 d'abril de 2024 a les 23:59 h.

La inscripció es considerarà vàlida un cop efectuat el pagament individualitzat.

Els drets d'inscripció són de 35 € per als participants amb llicència de la FEEC, FEDME i adherides a la UIAA de l'any en curs, i de 43 € per als no federats (incloent la llicència temporal de la FEEC amb cobertura únicament vàlida per la durada de l'activitat).

No es retornarà l’import de la inscripció a partir de les 00:00 hores del dia 28 de març a no ser que es justifiqui per raons de força major.

Tots aquells que no tinguin la llicència FEEC i siguin d'altres federacions, s'hauran d'inscriure com a NO FEDERATS, retornat la diferència de l'import d'inscripció, el dia de la prova. Cal fer-ho constar al camp de comentaris, indicant, federació i numero de llicència.

Tot participant que no sigui soci de l'AAMP serà temporalment soci d'AAMP per una durada de 24 h.

Els drets d'inscripció inclouen: avituallaments líquids i sòlids.

No hi haurà inscripcions "in situ".

Les inscripcions es limiten a 400 participants.

Per recollir el dorsal, els federats han de presentar el DNI/NIE i la llicència federativa original anual vigent, i els no federats el DNI/NIE.

Fitxa tècnica

Espai natural: Muntanyes de Prades

Punt de sortida i arribada: Casal Vilaplanenc. Carrer del Casal 1, 43380 Vilaplana, Tarragona

Dia: dissabte 6 d'abril de 2024

Hora sortida:  A les 7 h del matí.

Durada: 15 hores

Distància: 56,85 km

Desnivell total acumulat: 4.638 m

Llicència federativa minima necessària: A

ITINERARI: Ruta circular des de Vilaplana passant per:
- Salt de les Tosques (3.4 km), Refugi de la Mussara (5.5 km), Coll del Pla de l'Agustenc (7.6 km), Mas dels Frares (11.5 km), El Gorguet (13.0 km), Mas en ruïnes (14.4 km), Tosca dels Escanals (16.1 km), Esglesia La Febró (17.5 km), Font del Cap del Pla (20.5 km), Ermita de Sant Antoni (23.1 km), Ermita de l'Abellera (24.5 km), Salt de Nulles (26.3 km), Església de Santa Maria (27.7 km), Pont Vell (28.9 km), Toll de la Manugra (30.0 km), Església de Sant Andreu de Farena (34.6 km), Mas d'en Verd (37.5 km), Font Mont Ral (39.8 km), Mas d'Estiu del Mas de Paisan (41.5 km), Mas de Joan Bo (42.8 km), l’Albiol GR 65.5 (47,5 km), Grau del Patacó GR 172, Font del Roure (50,9 km) Ermita de la Immaculada del Mas d'Anguera (54.6 km), Vilaplana (56,96 km)

Normativa

 • La sortida serà a les 7.00 h del matí del dia 6 d'abril de 2024, al Casal Vilaplanenc. Carrer del Casal, 1, 43380 Vilaplana, Tarragona.
 • Horari de recepció i esmorzar del participants: de 6.15 a 7.00 h de la matinada al Casal de Vilaplana.
 • Abans de la sortida, es lliurarà a cada participant el control de pas amb la descripció de l'itinerari.
 • CONTROLS i AVITUALLAMENTS: hi haurà 8 controls: Refugi de La Mussara, La Febró, Prades, Capafonts, Farena, Mont-ral. Albiol i Vilaplana.
  A cada control de pas hi haurà un avituallament: sòlid i líquid. L’organització tindrà cura de l’equilibri nutricional dels avituallaments. Si algun participant té necessitats especials que en tingui cura per si mateix. Si ens feu arribar per correu a secretaria@aamp.cat, abans del termini d’inscripcions, intoleràncies com celiaquia o al·lèrgies, tindrem cura de preparar packs adaptats personalitzats. (No s’atendran el mateix dia de la prova)
 • La XIII Almogàver Muntanyes de Prades 2024 és una prova puntuable per al CIRCUÏT CATALÀ DE CAMINADES DE RESISTÈNCIA 2024.

 

Barem de puntuació:

 • Sols el federats de l'any en curs.
 • Els que superin els 56,85 km de recorregut s'assignarà 22 punts per al CCCR-2024.
 • Per mes informació consultar la normativa de la FEEC.

 

Motius de desqualificació:

 • No presentar la llicència federativa vigent acompanyada del DNI/NIE pels federats o el DNI/NIE pels no federats a qualsevol membre identificat de l'organització que ho sol·liciti.
 • No fer la totalitat del recorregut a peu i no passar per tots els controls dins del temps d'apertura i tancament de cada control.
 • Passar pels controls després del temps màxim estipulat de pas i ésser atrapat pels escombres, implicarà l'eliminació del participant (vegeu la taula de temps).
 • Si un participant no ha estat marcat en algun dels controls, quedarà eliminat.
 • La pèrdua del dorsal.
 • Malmetre la natura o llençar deixalles.
 • Contravenir la normativa vigent sobre prevenció d'incendis.
 • No respectar propietats, masies i conreus per on passi la caminada.
 • No ajudar o prestar atenció a participants que requereixin assistència.
 • No comunicar al control més proper qualsevol incidència o accident que hagi observat.
 • No tenir respecte pels altres participants i membres de l'organització.
 • Modificar o retirar la senyalització del recorregut.
 • No seguir les indicacions donades per qualsevol membre de l'organització.
 • No proveir-se obligatòriament del material de seguretat que exigeixi l'organització.
 • La desqualificació significa la pèrdua del dret d'inscripció a criteri d'AAMP.
 • No complir el que articula la present normativa.

 

Reclamacions:

 • Després de 15 dies des de la publicació dels resultats de la prova a la pàgina de la FEEC els resultats passaran a ser definitius.

 

Temps homologat:

 • Es considera que el temps és homologat sempre que s'hagi marcat als controls.
 • El temps màxim per fer l'itinerari és de 15 hores.
 • Així, l'hora de tancament del control d'arribada serà a les 22.00 h de del 6 d'abril de 2024
 • En cas d'abandonament o incidència comunicar-ho a l'organització de la prova, utilitzant el telèfon que consta a la targeta de marcatge.
 • El mal temps no serà obstacle per a la celebració de la caminada; si bé, l'organització es reserva el dret de modificar o suspendre la caminada per tal de garantir el benestar i la seguretat dels participants.
 • És obligat portar un material mínim, l'organització en pot fer revisió abans, durant o al final de la marxa.

 

Material mínim:

 • Manta tèrmica o de supervivència de 1,4 x 2m mínim.
 • Motxilla.
 • Dipòsit per hidratació amb una capacitat de com a mínim un litre.
 • Un got.
 • Frontal amb recanvi de bateries en totes les caminades.
 • Material reflectant que serà d’ús obligatori en encreuaments i trams de carreteres.
 • Telèfon personal operatiu, amb el número de telèfon de contacte de l'organització i amb el GPS activat. Cal tenir la bateria carregada al 100% a l'iniciar la prova, amb un programari recomanat mínim instal·lat al mòbil per ser utilitzat en cas d'emergència.
 • L'organització ha establert, seguint les indicacions del Reglament de Caminades de Resistència aprovat per la FEEC, un protocol de seguretat i d'itineraris alternatius pels trams més compromesos en cas de condicions meteorològiques adverses o altres imprevistos.
 • Els participants es comprometen a seguir sempre les alternatives marcades per l'organització mateixa i aquesta no es farà càrrec dels participants que no segueixin les instruccions del protocol de seguretat o bé, no estiguin inscrits en la caminada.
 • Qualsevol altre cas no previst en aquest reglament serà resolt per l'organització i per membres de l'Àrea de Caminades de la FEEC.
 • Per participar cal que el inscrit tingui 16 anys a 31 de desembre de 2022.
 • Els menors de 18 anys han d'anar acompanyats d'un adult durant el recorregut i portar una autorització escrita dels pares o tutors (model FEEC) amb una fotocòpia del DNI/NIE d'aquest.
 • És responsabilitat del participant portar l'equip i material adequat per a la caminada. També és responsabilitat de cada participant haver obtingut els coneixements teòrics i pràctics necessaris per poder participar a la prova, així com del seu propi estat físic. A aquest efecte, signarà una declaració responsable.
 • L'organització no es responsabilitza dels possibles accidents i danys que puguin rebre o causar els participants. Tampoc es fa responsable dels objectes que es perdin o que els participants deixin als controls.
 • No es podrà participar a cap prova del Circuït Català de Caminades de Resistència amb animals de companyia per motius de seguretat.
 • Tots els participants que acabin el recorregut dins el temps màxim de 15 hores i no hagin estat desqualificats tindran la consideració de classificats. Així, la velocitat mitjana mínima pel recorregut és de 3,75 km/hora.
 • Només puntuaran per al CIRCUÏT CATALÀ DE CAMINADES DE RESISTÈNCIA 2022 els participants que estiguin en possessió de la llicència de la FEEC de l'any en curs en la modalitat A o superior i siguin majors de 18 anys. Participar a la marxa suposa acceptar aquesta normativa. I en cas de no complir-la, el participant en quedarà exclòs.
 • Les dades d'inscripció, nom, adreça, població, DNI/NIE, federat, entitat, data naixement, numero de telèfon/mòbil i adreça electrònica, s'incorporaran en una base de dades propietat de l'AAMP per al seu posterior tractament en properes activitats de l'entitat.
 • Durant la caminada, l'organització fotografiarà  i filmarà els participants i de les imatges en farà bon ús. Si per algun motiu no esteu d'acord amb aquesta opció, cal comunicar-ho per escrit a l'AAMP. L'organització es reserva el dret a modificar aquesta normativa.
 • L'organització es reserva el dret d'admissió, abans de la prova, o d'expulsió durant la prova.
 • L'organització no té l'obligació de donar el temps emprat pel participant a l'arribada.

 

Responsabilitat:

Afrontar una caminada de resistència requereix unes condicions físiques i psíquiques òptimes. L'entitat organitzadora no està obligada a demanar cap tipus de certificat mèdic, si bé té la potestat d'admetre o fer fora de la prova aquelles persones que consideri de risc abans o durant la caminada. L'entitat organitzadora, organitzadors, voluntaris, i la FEEC, no assumeixen cap tipus de responsabilitats pels accidents, negligències i danys a tercers que es poguessin produir durant la caminada.

El reglament de la prova està basat en el reglament de la CCCR 2024, i en el reglament intern de l'entitat organitzadora. Aquest reglament està homologat per la FEEC.