En 5 comarques

A les serralades del Massís de les Muntanyes de Prades tenim molts indrets singulars, ben coneguts pels habitants dels pobles i pels senderistes: ermites, miradors, balmes i coves, fonts, creus, roques, masos, molins i un llarg etcètera d'indrets que conformen la història i la cultura i que doten de personalitat, singularitat i diferència a les nostres muntanyes.

Mas de la Barba
Prades
Camí de l'Abellera - Prades
La Foradada de Prades
+
rius que hi neixen

Hi neixen els rius Francolí, Brugent, Glorieta, Siurana i Prades.

comarques

El massís es troba entre les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat.

+
municipis

I en els termes municipals de l'Albiol, Alcover, l'Aleixar, Alforja, l'Arbolí, Almoster, Capafonts, Cornudella de Montsant, l'Espluga de Francolí, la Febró, Montblanc, Mont-ral, la Pobla de Cérvoles, Prades, la Riba, la Selva del Camp, Ulldemolins, Vallclara, Vilaplana, Vilanova de Prades, Vilaverd, el Vilosell i Vimbodí i Poblet.

Rius i gorgs

Especialment cal destacar la singularitat dels tres rius i les seves valls que diferencien el nostre massís: el Siurana, el Brugent i el Glorieta. Al llarg del seu curs els rius formen els seus populars gorgs i els seus salts d'aigua configurant punts d'especial interès i bellesa per gaudir-ne especialment a la primavera i l'estiu.

  • Gorgs de La Febró - Riu Siurana

Les foradades

Un altre fenomen de l'orografia de les Muntanyes de Prades que es repeteix i en tenim preciosos exemples són les Foradades.

Balmes, coves i avencs

Les Balmes i Coves i han estat sempre i des de l'antiguitat punts de guariment de pastors i petits ramats i ara de senderistes. I especialment els Avencs, per exemple, o la Cova de la Moneda, han fet les delícies dels espeleolegs.

  • Balma de les Gralles- Capafonts

  • Alzina del Mas de la Barba - Siurana

Arbres monumentals

Queden molts i molts arbres centenaris i més que centenaris al nostre massís malgrat alguns usos de l'home i especialment els desgraciats incendis que ha sofert la Serralada. Només alguns d'ells però estan catalogats i protegits. Nosaltres però els abracem i els estimem tots: alzines, pins, teixos, castanyers...

Els colors

Els arbres i les pedres i els fruits conformen a cada estació de l'any i d'acord amb la seva meteorologia colors ben singulars, atractius i diferents.

  • Tartera del Coll de la Caldereta

Espiritualitat i creus

Per les crestes de les muntanyes de Prades trobem algunes creus i per alguns racons a recer dels vents trobem algunes ermites, unes i altres testimonis de l'espiritualitat religiosa ancestral. Tenint en compte l'extensió de les muntanyes de Prades i comparativament amb altres serralades com podrien ser les del Montsant o inclús la serra de Llaberia no hi ha al nostre massís una presència massiva o exagerada d'aquestes edificacions religioses. Potser perquè tenim a les muntanyes de Prades el monestir més gran i més influent i que concentra la major espiritualitat de tot Catalunya o fins i tot més enllà: el Monestir de Poblet que veiem a la fotografia des del Mirador de La Pena.