
El document recull les aportacions de persones expertes en la matèria i es donarà a conèixer aquest divendres 29 de gener a les 10.30 h a l’Estació Enològica de Reus.
L’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades (AAMP) ha editat un opuscle que, sota el títol l’ “Avellana de Muntanya”, aplega la visió de diferents especialistes sobre el conreu, les propietats organolèptiques o la promoció d’aquest fruit conreat a les Muntanyes de Prades. Es tracta d’un document que s’ha elaborat arrel de la celebració de les Primeres Jornades de Promoció de l’Avellana de Muntanya celebrades el passat mes de desembre a Vilaplana i que es presentarà divendres dia 29 de gener a les 10.30 h a l’Estació Enològica de Reus. L’acte comptarà amb les intervencions d’un representant de la Direcció dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona i de Josep Moragas, president de l’AAMP.
L’opuscle compta amb set articles signats per Àngel Xifré, Director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona; Jaume Salvat, Tècnic del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i Director de l’Oficina Tècnica de l’Avellana; Tina Veiga, Tècnica de la DOP Avellana de Reus: Agustí Romero i Mercé Rovira, investigadors de l’IRTA-Mas Bové; Roger Palau, de l’ADV de l’Avellana i Cultius Mediterranis; Gessamí Sardà, Responsable del Banc de Terres del Consell Comarcal del Baix Camp; i Josep Moragas, president de l’AAMP.
Les 16 pàgines del document, del qual se n’ha fet una primera edició de 1600 exemplars, repassen els principals debats al voltant de l’avellana de muntanya. Algunes de les conclusions a les quals arriben els diferents experts i expertes esmentats sobre aquestes línies són que l’avellana de muntanya té una qualitat química i organolèptica diferenciada de la resta, apreciable fàcilment pel consumidor. De la mateix manera, es destaca que l’avellaner és un arbust que ve de les àrees de muntanya, que és on millor viu i on s’adapta sense les malalties característiques d’altres zones més properes al mar. D’altra banda, per fomentar-ne el conreu, s’assenyala que cal que es produeixi un relleu generacional i que cal garantir l’accés a la terra i canviar-ne el model de gestió. Per últim, un punt en el qual les diverses persones participants en el projecte coincideixen és en subratllar que l’avellana és molt bona per la salut i que és un eix vertebrador de l’economia, el paisatge i els color del territori i del Massís de les Muntanyes de Prades.
Tant les jornades com la publicació de l’opuscle han estat possibles gràcies al suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i a la col·laboració de l’Ajuntament de Vilaplana, així com d’UNIÓ Nuts SCCL, l’associació La Conca 5.1 i Assegurances Germán.