Associació d'Amics de les Muntanyes de Prades

Sisena etapa de la Ruta de Sapeira a Reus: Torrelameu-Lleida

El Dimarts 7 de maig de 2024 amb Lluís Colomés, Maria Carme Barbarà, Josep Moragas, Josep Pagés, Jean Claude Bardin, Josep Maria Grau, Àngels Bigorra, Xavi Llorens.

Àmbit territorial: la Noguera i el Segrià

Track:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/de-sapeira-a-reus-torrelameu-lleida-169932019

Grau de dificultat:

SENDIF: lineal 537 Moderat

Ascensió acumulada: 45 metres

Descens acumulat: 95

Recorregut:

Aquesta etapa transcorre pel Pla de Lleida, seguint la vall del riu Segre,  entre les comarques de la Noguera i el Segrià. L’etapa discorre per pistes agrícoles majoritàriament asfaltades i entre camps de conreu d’arbres fruiters, seguint el GR-3 (foto 1).

0,0 km: Torrelameu. Prenem el carrer Nou en direcció sud.

1,7 km: Travessem el riu Noguera Ribagorçana (foto 4) pel Parc del riu (foto 5), aquest forma part d’un espai protegit que constitueix la zona humida de l’aiguabarreig d’aquest riu amb el Segre. Està integrat per canyars i vegetació de ribera, que fa que sigui un recer per a aus que hi fan estada i un habitacle idoni per als moixons autòctons, per mamífers i per petits rèptils (foto 6).

2,2 km: Corbins. El nom d’aquesta població té un origen llatí, curvum, que fa referència als meandres del riu Noguera Ribagorçana previs a incorporar-se al riu Segre. El primer document on apareix Corbins el va escriure Caius Juli Cesar en el seu llibre Bello Vivili, on narra les maniobres de la batalla d’Ilerda que van tenir lloc a la zona de Corbins, quan s’enfrontava a Pompeu. Per Corbins passava una via romana que comunicava Ilerda (Lleida) amb Iesso (Guisona), Aesso (Isona) i amb Iulia Libica (Llívia).

El castell de Corbins va ser al s. VIII un hisn (fortalesa) per ser un punt estratègic entre Lleida i Balaguer. L’any 1167 va ser conquerit pel comte Ramon Berenguer IV i el donà a l’Orde del Temple. De l’antic castell només en queda una torre quadrangular. L’església de Sant Jaume està datada l’any 1736, ja que l’antic temple va ser enderrocat durant la Guerra dels Segadors (fotos 7 i 8).

3 km: Sortim de Corbins pel carrer de l’Horta que després canvia el nom per l’avinguda de la Diputació.

3,8 km: Travessem la C-12. Des d’aquest punt es pot veure al costat d’unes granges el Tossal del Moro (foto 9), on s’ha excavat una vila romana amb un  monument funerari i un antic molí romà.

3,9 km: Agafem l’antiga carretera vella de Corbins a Lleida. Al fons ja s’albira la silueta de la Seu Vella de Lleida i el castell de la Suda i als costats del camí podem veure margarides silvestres, ababols i malves (foto 10).

8,2 km: Estem molt a prop del riu Segre (foto 11). Per evitar l’encreuament de la C12- amb l’A-2 el camí gira cap al nord per anar a trobar l’antiga carretera de Corbins a Lleida (foto 12).

10,8 km: Llívia, travessem aquest agregat de Lleida i continuem en direcció sud-oest.

12,5 km: Sant Ruf. L’any 1152 el compte Ramon Berenguer IV va fer la donació d’aquest lloc a l’abadia de Sant Ruf de Provença. Es va començar a construir un monestir capçat per tres absis però l’obra no es va acabar,, no es va arribar a finalitzar l’obra, possiblement a causa de l’epidèmia de la Pesta Negra de l’any 1348 (fotos 13, 14 i 15).

13,9 km: Lleida. Rotonda del rellotge solar (foto 16).

 

Us deixem un recull de fotografies de la jornada: