Associació d'Amics de les Muntanyes de Prades

Obertes les inscripcions per a la XIII Almogàver que organitzem pel proper 6 d'abril a Vilaplana.

Inscripcions directes aquí: https://inscripcio.feec.cat/inscripcion/xiii-almogaver-muntanyes-de-prades/inscripcion_federado_licPlay/

També podeu consultar el track d'aquesta edició aquí: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/xiii-alm0gaver-2024-158910228?utm_medium=app&utm_campaign=share&utm_source=275378

I podeu trobar tota la informació d'aquesta edició centralitzada aquí. https://aamp.cat/almogaver/xiii-almogaver/

____

Enguany l’Almogàver serà una Caminada totalment nova. Conservem la sortida i arribada des de Vilaplana però tota la resta canvia. Fem l’Almogàver en sentit horari, o sigui en el sentit contrari al què fèiem els darrers anys. A més hem incorporat algun petit canvi que segur serà del vostre gust, més paisatge, més senders, ombres i aigua i colors ben diferents.

Sortirem de Vilaplana i pugem a La Mussara per Les Tosques, una arrencada pels conreus d’avellaner i oliveres, remuntant les aigües de Les Tosques i arribant al Cingle i al poble de La Mussara, passant pel Refugi on hi haurà el 1r control i avituallament. Una sortida potent on farem els primers 600m de desnivell positiu.

Des de La Mussara enfilarem cap al Pla de l’Agustenc on prendrem el GR7 direcció Arbolí. Baixant en direcció cap al Mas dels Frares arribarem als Gorgs de La Febró. Des del Gorg remuntarem sender amunt fins a La Febró combinant sender i pista amb pujades i baixades. Arribats al poble de La Febró tindrem un 2n avituallament i control abans de remuntar el PR C6 en direcció a Prades passant per la Font del Cap del Pla i el Perelloner.

Després d’un 3r avituallament i control a Prades emprendrem camí cap a l’ermita de l’Abellera des d’on iniciarem la baixada a Capafonts passant per la Font de l’Abellera i seguint un bosc preciós i frondós de roures. Aquest camí ja el vam recuperar l’any passat per primera vegada però ara el farem de baixada cap a Capafonts on hi haurà el 4t control i avituallament.

Des de Capafonts seguirem el curs del riu Brugent fins arribar a Farena on hi haurà el 5è control i avituallament. Creuarem el poble i enfilarem el PR C20 direcció Mont-ral. El sender és preciós, ombrívol i ben fressat amb parts empedrades que ens parlen de l’antiguitat d’aquest camí. Passant pel Mas d’en Verd hi ha una alzina centenària. I arribats a Mont-ral per aquest sender inèdit a l’Almogàver, on hi haurà el 6è control i avituallament, baixarem cap al camp de futbol des d’on agafarem el sender “Outlander”, que ha recuperat l’Ajuntament de Mont-ral amb la nostra col·laboració, que ens baixarà cap a Les Fonts del Glorieta tot passant pel Mas de Paisan i les restes d’una conducció d’aigua per una central hidroelèctrica. Uns altres quilòmetres inèdits a l’Almogàver.

Travessarem el riu Glorieta per remuntar el Grau de Malpàs passant pel Mas d’en Joan Bo. Aquesta part amb uns quants quilòmetres a les cames comença a endurir el recorregut. I seguim remuntant per pujar a la Serra del Pou que recorrem quasi completament fins arribar al Grau de l’Estelada. Baixarem aquest preciós grau curt però intens fins arribar a l’Albiol on trobarem el 7è avituallament i control.

Des de l’Albiol ens dirigirem al Grau de Les Marrades passant per la Font Major, el Pou de Gel i el Mas de Nebot sempre seguint l’itinerari del 57è Camí de Muntanya de la IV Vegueria senyalitzat pels cinc clubs excursionistes de Reus. Arribats al Grau de Les Marrades iniciem el descens ininterromput fins a l’arribada a Vilaplana. Uns quilòmetres fantàstics que us obsequiaran amb unes vistes magnífiques sobre el Camp de Tarragona, el Puig d’en Cama, la Serralada de Vandellós, de Llaberia, de l’ermita de Puigcerver, etc. I passarem pel Mas de Vallverdú que està recuperant conreus i el Mas d’Anguera on ja s’hi ha enfilat les vinyes que pugen del Coll de La Batalla. I pocs moments després els qui hem estudiat el recorregut ens va caldre posar el fontal per completar els darrers quilòmetres fins a l’arribada al Casal Vilaplanenc on hi haurà el 8è i últim control i avituallament. I les dutxes per qui les necessiti sempre que les restriccions per sequera ho permetin.

Haurem passat per 3 rius de les muntanyes de Prades: el Siurana, el Brugent i el Glorieta. Haurem passat per boscos de pi roig, per conreus d’avellaners i per rouredes, i boixos, i vinyes. Un conjunt de paisatges harmoniosos que només pot fer més bells la llum del dia: de la sortida del sol al capvespre.

 

Ruta circular des de Vilaplana passant per:

- Salt de les Tosques (3.4 km), Refugi de la Mussara (5.5 km), Coll del Pla de l'Agustenc (7.6 km), Mas dels Frares (11.5 km), El Gorguet (13.0 km), Mas en ruïnes (14.4 km), Tosca dels Escanals (16.1 km), Esglesia La Febró (17.5 km), Font del Cap del Pla (20.5 km), Ermita de Sant Antoni (23.1 km), Ermita de l'Abellera (24.5 km), Salt de Nulles (26.3 km), Església de Santa Maria (27.7 km), Pont Vell (28.9 km), Toll de la Manugra (30.0 km), Església de Sant Andreu de Farena (34.6 km), Mas d'en Verd (37.5 km), Font Mont Ral (39.8 km), Mas d'Estiu del Mas de Paisan (41.5 km), Mas de Joan Bo (42.8 km), Mas de Nebot (50.0 km), Ermita del Mas d'Anguera (52.7 km), Ermita de Mascabrers (54.2 km)